TECHNIEK


Nieuwe machines

Machinebouwers bedenken steeds weer nieuwe machines om de grondbewerking goedkoper, sneller of beter aan te pakken. Een greep uit de noviteiten die zij de afgelopen maanden introduceerden.

Bugnot-ecoploeg

De ecoploeg van het Franse Bugnot is niet nieuw. Maar in Nederland was die machine tot voor kort niet te koop. Daarin komt verandering, nu EcoAgri Mechanisatie de machine naar Nederland haalt. Volgens de importeur springt de Bugnot in het gat dat is ontstaan nadat Lemken heeft besloten om de Rumptstadt-ecoploeg uit het programma te schrappen. De Bugnot Rapid Lab is er in uitvoeringen met zes tot twaalf scharen met een werkbreedte van twee tot vier meter. De kleinste versie weegt 1.660 kg, de grootste 2.340 kg. Wil je de ploeg uitrusten met hydraulische steenbeveiliging - iets wat vooral in Frankrijk populair is - dan komt daar 334 kg bij. De zesschaar ploeg kost 22.729 euro, de achtscharige versie 29.464 euro.

Pottinger Terria-stoppelcultivator

In navolging van veel collega’s komt de Oostenrijkse machinebouwer Pöttinger met een getrokken stoppelcultivator. De machine draagt de naam Terria en heeft een werkbreedte van 4 tot 6 meter. De machine is leverbaar met drie of vier balken. Je zou er zowel ondiep als diep mee kunnen werken. De fabrikant geeft zelf de grenswaarden 5 tot 35 cm op, ook als er grote hoeveelheden stro op het land liggen.

De tanden hebben twee instellingen: vlak voor het afsnijden van onkruid of steil om de grond meer te mengen. De bouten waarmee je dat instelt, doen meteen dienst als breekbout. Er is ook een 40 mm brede tand leverbaar voor het op grotere diepte losmaken van de grond. Het mechanische Nova-element heeft een weerstand van 600 kg. Een hydraulische versie breekt uit bij een kracht van 650 kg.

De machine is voorzien van chassis met twee of vier wielen. Die zijn weggewerkt binnen de werkbreedte van de machine. De werkdiepte is volledig hydraulisch instelbaar. Op de dissel is een hydraulische cilinder gemonteerd waarmee je gewicht van de machine kunt overdragen op de achteras van de trekker. Pöttinger levert verschillende rollen voor de Terria, waaronder een pakkerwals en een wals met rubberen ringen.

Kelly-Kettingeg

Met de Kelly Diamond-kettingeg kun je de grond heel ondiep bewerken. Je kunt met de machine een stoppel bewerken, maar je kunt hem ook gebruiken om groenbemester te verkleinen. Daarnaast zou de machine ook geschikt zijn voor het bereiden van een zaaibed of voor het maken van een vals zaaibed.

De Kelly Diamond is niet zo maar een schijveneg. De schijven zijn namelijk aan elkaar verbonden met een ketting. Vandaar dat de machine ook wel een kettingeg wordt genoemd. Aan het basisframe zijn twee hydraulisch uitklapbare zijframes gemonteerd, waardoor de machine uitgeklapt een ruitvormig model krijgt. Tussen de uiteinden van het frame, hangen vier kettingen met schijven. De machine met een werkbreedte van 6 meter weegt 3.750 kg en vereist een trekker met een vermogen van 88 kW (120 pk). Het werktuig kost 39.000 euro. Er is echter ook een versie die 18,30 meter in één keer bewerkt. Agri Bio-Solutions brengt de getrokken Kelly Diamond-schijveneg naar Nederland.

Lemken Karat snijdt breed af

Machinebouwer Lemken kan de Karat-cultivator voortaan ook voorzien van Koralin-ganzevoeten. Dat maakt het mogelijk om de cultivator te gebruiken om onkruid ondiep en over de gehele breedte af te snijden. De machine is daardoor ook geschikt voor een oppervlakkige onkruidbestrijding.