TECHNIEK


Nieuwe machines

Om Niet Kerende Grondbewerking goed aan te kunnen pakken heb je de juiste machines nodig. Een greep uit het nieuwe ijzer voor dit seizoen.

Kleinere Variostriegels

De Oostenrijkse machinefabrikant APV breidt zijn serie Variostriegel precisie-wiedeggen naar beneden toe uit. De machines zijn nu namelijk ook leverbaar met een werkbreedte van minimaal 1,70 meter. Er zijn echter ook 12 meter brede machines.

Tot dusver was de Variostriegel alleen leverbaar vanaf een werkbreedte van 6,0 meter. Met de VS 150 en VS 300 is de machine er nu ook in een 1,7- en 3,2-meter brede uitvoering. Net als bij de grotere modellen zijn de tanden 8 mm dik en is de afstand tussen de tanden 35 mm. De tanddruk is instelbaar van 0 tot 7,5 kg.

Dit type wiedeggen wordt veel gebruikt in de ruggenteelt omdat de tanddruk op de rug hetzelfde is als ertussen. Voor een nog nauwkeuriger wiedresultaat zijn de machines uit te rusten met een set loopwielen. De VS 150 en 300 zijn zowel in de front- als achterhef te gebruiken.

Wie dat wil kan de Variostriegel ook laten uitrusten met individuele tandhouders, waardoor ze handmatig en individueel uit werkstand gehaald kunnen worden. Optioneel zijn er ook hardmetalen tanden leverbaar, evenals een opbouwzaaimachines van eigen makelij.

Nieuwe rotorkopeggen

Machinefabrikant Kverneland introduceert nieuwe rotorkopeggen. De M-serie is er in werkbreedtes van 2,50 en 3 meter, de H-serie heeft werkbreedtes van 3, 3,50 en 4 meter en de S-serie met 3, 3,50, 4 en 4,50 meter.

De rotorkopeggen uit de H- en S-serie zijn voorzien van een snelmontagesysteem. Daarmee zijn de tanden snel te verwisselen zonder gebruik van gereedschap. Voor al deze modellen heeft de fabrikant ook verschillende rollen in het pakket.

De messenrol van Evers

Evers Agro komt met een dubbele messenrol voor het vernietigen van groenbemester. Deze messenrol is leverbaar in de werkbreedtes 3, 5 en 6 meter.

De messenrollen hebben een diameter van 380 mm en 510 mm en zijn beide voorzien van acht messen. De rollen worden gemaakt door de Duitse fabrikant Wallner. De rol is voor de fronthef leverbaar. In dat geval wordt het werktuig voorzien van een dekplaat die steenslag moet tegengaan. Daarnaast kan de rol uitgerust worden met gewichtsdragers en gewichten voor meer bodemdruk.