PODCAST


De MultiToolTrac 2.0. Een trekker voor op de rijpaden

Wie gebruikmaakt van rijpaden, moet zijn complete machinepark aanpasen aan de afstand tussen de wielen en moet zijn trekker op een grotere spoorbreedte zetten. De Nederlandse trekkerfabrikant MTT Tractors bouwt een trekker met uitschijfbare assen.

De uitschuifbare assen van de MultiToolTrac maken een variabele spoorbreedte mogelijk. Zo kun je uit de voeten in rijpaden op verschillende breedtes en vervolgens toch zonder ontheffing over de openbare weg. Chris Vlaanderen volgt voor GROND! en het zusterblad LandbouwMechanisatie de ontwikkeling van deze hybride trekker op de voet. Dat doet hij in zogenoemde podcasts.

Deel 1

LandbouwMechanisatie volgt de ontwikkeling van de nieuwe MultiToolTrac E120 en E175, die in Nederland worden gebouwd. Paul van Ham, het brein achter de nieuwe trekker legt in de eerste aflevering uit waarom MTT Tractors een hybride trekker bouwt, hoe de bouw wordt gefinancierd en wanneer de trekker af moet zijn. In de werkplaats vertelt hij ook wat er zoal misgaat in het productieproces.

Zie je geen soundcloud-speler? Pas dan de privacyinstellingen van de browser aan.


Deel 2

In de tweede aflevering van de serie over de ontwikkeling van de MultiToolTrac vertelt Paul van Ham, directeur van MTT Tractors, waar het idee van de nieuwe MultiToolTrac vandaan komt. Martijn Haalboom, mechanical engineer, legt uit hoe hij een lijst met wensen en eisen omzette in honderden 3D-tekeningen. In de werkplaats gaan de ontwikkelingen minder snel. “We hebben besloten om niet verder te gaan met onze huidige acculeverancier”, vertelt Haalboom.

Zie je geen soundcloud-speler? Pas dan de privacyinstellingen van de browser aan.


Deel 3

In het derde deel van de serie is te beluisteren dat Paul van Ham van gedachten is veranderd. Dacht hij eerst dat een hybride trekker de oplossing zou zijn. Nu denkt hij er toch over om ook een volledig elektrische versie te bouwen. Verder hoor je een gesprek met Vincent Schut. Hij loopt stage bij MTT Tractors en ontwerpt de nabehandelingstechniek van de motor. Motorfabrikant FPT moet het ontwerp goedkeuren, maar het coronavirus gooit roet in het eten.

Zie je geen soundcloud-speler? Pas dan de privacyinstellingen van de browser aan.


Hoe werkt een podcast?

  • Het beluisteren van de podcast is gratis.
  • Klik op de play-knop (driehoekje, linksboven) om de podcast te starten. Druk nogmaals op de play-knop om de podcast te pauzeren.
  • Let op: een podcast is een audiofragment en bevat geen foto’s of videobeelden. Ideaal, want zo’n podcast kun je dus ook beluisteren in de auto of op de trekker.
  • Deze podcast is ook te beluisteren via Spotify en Soundcloud.