REPORTAGE


‘Ja, ik ploeg..., maar alleen als het moet’

Johan van Meer ploegt al 20 jaar niet meer. Nou ja, niet altijd. Want soms ontkomt hij er niet aan. Hoe veel pijn hem dat ook doet.

Je zou het niet verwachten van een handelaar in machines, maar het machinepark van Johan van Meer is klein. Het bestaat natuurlijk uit een trekker, een veldspuit, een woeler, een schijveneg met opgebouwde zaaimachine, een kunstmeststrooier, een beregeningsinstallatie en een volledige inschuurlijn. O ja, en een ploeg met vorenpakker.

De akkerbouwer en vleesvarkenshouder boert in het Noord-Brabantse Hapert, in buurtgemeenschap De Pan. Zijn 36 hectare grote bedrijf ligt pal langs de A67. Niet dat je daar in bosrijke omgeving – op wat achtergrondgeluid na – veel van merkt. In 2017 nam Van Meer het bedrijf van zijn ouders over nadat hij 14 jaar lang in vof met hen samenwerkte. Nog steeds werkt Van Meers 74 jaar oude vader op het bedrijf. Daarnaast krijgt Van Meer hulp van een Poolse medewerker. Want als Van Meer iets tekort heeft, dan is het tijd. Naast het gemengde bedrijf, runt de ondernemer ook een handelsonderneming: hij verkoopt landbouwmachines van het Tsjechische merk SMS. “Zowel de varkens als de machinehandel zijn vreemd genoeg de belangrijkste poten onder het bedrijf. Voor akkerbouw heb ik minder tijd. Ik zou die tak wel willen laten groeien en meer hectares willen bewerken, maar dat is in deze regio zo goed als onmogelijk.”

Hoewel een groot aantal melkveehouders in de regio de afgelopen maanden stopte, komt er maar weinig grond vrij in de verkoop. Ze verhuren de grond liever. Dat is niet gek, in de regio zijn veel grote aardappeltelers actief die elk jaar veel grond...

Dit was het eerste deel (25%) van het volledige artikel. Lees in de volledige versie van dit online magazine waarom en wanneer Johan ploegt, hoe hij een Chitwoodi-besmetting onder controle houdt en waarom hij rogge rotzooi vindt. Vraag uw toegang aan via beterebodem.nl en ontvang de volledige versie en ook de volgende uitgaven van GROND!

Deel deze pagina:

Johan van Meer heeft sommige percelen al 20 jaar niet meer geploegd. Hij ploegt alleen nog als het nodig is.


De belangrijkste machine op het akkerbouwbedrijf is een schijveneg met een opgebouwde zaaimachine en ringenwals.


Het bouwplan

Consumptieaardappelen 6,5 hectare

Suikerbieten 10,5 hectare

Wintertarwe 6 hectare

Mais 2 hectare

Zaaiuien 8 hectare

Gras 2 hectare

Tarwe breedwerpig zaaien

Gebruikte de akkerbouwer eerst nog een vastetandcultivator met zeven rechte tanden en een vorenpakker om het land te bewerken, nu is dat een woeler met zes gebogen tanden en een schijveneg. De woeler trekt minder zwaar en mengt minder doordat de tanden geen grond naar boven brengen, maar opzij duwen. Zijn drie meter brede schijveneg staat continu te koop. “Dan neem ik weer een nieuwe uit het pakket dat ik zelf verkoop. Dit jaar zou dat wel eens een vier meter brede versie kunnen worden. We hebben net een grotere trekker gekocht.” Ook de voorzetwoeler zal dan een 4-meterversie moeten...


Lees meer over het effect van breedwerpig zaaien in de volledige versie van GROND! Vraag uw toegang aan via Beterebodem.nl en ontvang de volledige versie en ook de volgende uitgaven van GROND!

‘Aardappelen liefst 1 op 5’

De akkerbouwer teelt zijn aardappelen en suikerbieten liefst in een 1 op 5-rotatie. Krapper gaat hij niet. Ook niet op gehuurde grond. Dat maakt het ruilen of huren van grond lastig. Aardappeltelers uit de buurt kiezen soms voor een...