ONDERZOEK


Grasonderzaai in mais heeft voordelen

Het zaaien van een vanggewas na de teelt van mais is op zand en lössgrond verplicht. Maar het is meer dan alleen maar een verplichting. Het heeft namelijk veel voordelen.

Auteur - Konrad Steinert, LOP Landwirtschaft ohne pflug, Berlijn

Het zaaien van gras onder mais heeft voordelen. En dat maakt van de nood een deugd nu het zaaien van een vanggewas verplicht is gesteld. Maar welke voordelen zijn dat dan?

  • Het gras levert organische stof en dus humus. Bij de organischestofbalans wordt ervan uitgegaan dat een geslaagde onderzaai ongeveer 200 kg/ha koolstof produceert. Dit is ongeveer 36 procent van de berekende humusbehoefte van snijmais.
  • Grasonderzaai levert vooral via de wortels organische stof aan de bodem. Het bodemleven, de regenwormen, schimmels en bacteriën, profiteren daarvan. Organische stof bevordert een levende bodem en zorgt er daardoor voor dat de grond mooi verkruimelt. Bovendien stimuleren de grassen ook de nuttige mycorrhiza-schimmels.
  • Door de goede doorworteling van de bodem nemen de grassen de overtollige stikstof op die nog in de bodem is achtergebleven. Dat voorkomt de nitraatuitspoeling. Dit is dé reden dat het zaaien van een vanggewas verplicht is.
  • Het onderzaaien van gras stabiliseert de bodemstructuur en verbetert de draagkracht, wat vooral onder natte oogstomstandigheden een voordeel is. Verder blijven de banden van kiepers schoon en daardoor blijft ook de straat en de kuil schoon.
  • De bodem blijft door de onderzaai ook in de winter bedekt. Dit voorkomt bodemerosie.
  • Grasonderzaai onderdrukt onkruid.

Late of vroege zaai?

Bij het onderzaaien van gras in mais zijn er twee methodes. Ten eerste is er de late onderzaaimethode. Hierbij zaai je het gras als de mais in het 6- tot 8-bladstadium is. Dat is kort voor het gewas de rijen sluit. Veelal gebruik je er een pneumatische zaaimachine voor. Deze methode slaagt alleen als er voldoende regen valt. In drogere regio’s of als het in de voorzomer droog is, is het meer een kwestie van geluk als het zaaigoed voldoende vocht heeft om te kiemen en later de bodem kan bedekken. Bovendien sluit de mais bijna direct na het onderzaaien de rijen al. Veel regen zal er niet meer op de bodem terechtkomen en er is ook weinig licht om het ondergezaaide gewas te laten ontwikkelen.

In drogere regio's of in hoger gelegen gebieden biedt vroeg onderzaaien (ook wel gelijkzaai) meer soelaas. In plaats van raaigras gebruik je dan hoofdzakelijk langzaam groeiende en droogtetolerante soorten zwenkgras, zoals roodzwenk, hard zwenkgras, schapengras of rietzwenk. Bij vroeg onderzaaien is de kans op een goede...

Dit was het eerste deel (20%) van het volledige artikel. Lees in het volledige artikel over machine die geschikt zijn voor vroege onderzaaimethode en lees hoe je onkruid bestrijd. Vraag uw toegang aan via beterebodem.nl en ontvang de volledige versie en ook de volgende uitgaven van GROND!

Deel deze pagina:

De Pottinger Aerosem 3002ADD zaaimachine kan in een werkgang zowel gras als mais zaaien. Het gras wordt alleen tussen de maisrijen gezaaid.


De pneumatische Biodrill van Vaderstaat zaait gras en mais in een werkgang.
Een maisinzetstuk voor de Vaderstad Rapid. Zo kun je mais in stroken zaaien terwijl tussen de rijen gras wordt gezaaid.Ervaringen van landbouwers:

Reiner Risch,

Agrarprodukte Schmölln GmbH (Oost-Thüringen)


“In 2015 en 2016 hebben wij de vroege onderzaaimethode doorgevoerd op zandige leembodems om aan de vergroeningseisen te voldoen en de bodembiologie...

René Lehmann,

Agrar GmbH Langengrassau, Landkreis Dahme-Spreewald, Brandenburg


“Wij werken sinds vijf jaar met onderzaai in mais en graan. Daarvoor hebben we verschillende argumenten: begaanbaarheid, vergemakkelijking van de...

Thomas Wahren,

landbouwer uit Osmünde (Saalekreis, Sachsen-Anhalt)


“In 2016 ben ik op 45 hectare met onderzaai begonnen in de hoop dat het perceel zou worden erkend...


De ervaringen van alle drie landbouwers is te lezen in de betaalde versie van GROND!. Vraag uw toegang aan via beterebodem.nl en ontvang de volledige versie en ook de volgende uitgaven van GROND!