MACHINENIEUWS


Systeemvergelijking groenbemesterbewerken

Versnipperd

Voor het verkleinen van groenbemester zijn veel machines beschikbaar. Van messenrollen tot cultivatoren en klepel­maaiers. Maar welk resultaat leveren ze? Vakblad LandbouwMechanisatie en Betere Bodem zochten het uit.

Groenbemesters. Ze leveren organische stof en stikstof. En daar profiteert de bodem van. Het verwerken ervan is echter niet gemakkelijk. Ploeg je het gewas zonder voorbewerking onder, dan bestaat het risico op verstop­pingen. Maar ook als je níet ploegt en de groenbemester een winterlang laat staan om zo optimaal te profiteren van het tussengewas, is het verstandig de groenbemester te verkleinen. Je wilt immers voorkomen dat het gewas in bloei komt en zaad levert. Daarnaast bedekt en isoleert een flink ontwikkelde groenbemester de bodem, waardoor de grond in het voorjaar maar langzaam opdroogt.

Voor het verkleinen van de groenbemester zijn heel veel machines beschikbaar. Een cambridgerol bijvoorbeeld. Die drukt het gewas tegen de grond, waardoor het deels afsterft en sneller doodvriest. Of de rotorkopeg. Die verkleint het gewas, waarna je het gemakkelijker kunt onderploegen. Maar vanzelf gaat het niet: taaie stengels kunnen zich om de tanden wikkelen.

Vollopen

Een schijveneg en een klepelmaaier hebben weer andere nadelen. De eerste machine verkleint weliswaar de stengels en werkt het gewas in de bodem, maar kan vollopen. De tweede machine slaat de planten klein. Maar dat kan tot een natte laag op de grond kan leiden. Ploeg je die laag onder, dan kuil je de groen­bemester als het ware in, en verteert die niet.

Daarnaast zijn er nog de messenrollen die speci­aal zijn ontwikkeld om groenbemesters te verkleinen.

Om erachter te komen hoe effectief deze machines groenbemesters aanpakken, vergeleken­ vakblad LandbouwMechanisatie en Betere Bodem er drie: de Green Cutter met een enkele messenwals, de K. Wallner SW300 met twee messenwalsen en de Treffler TSW met drie messenwalsen. De machines nemen het op tegen de Väderstad CrossCutter-cultivator met zijn opmerkelijk gevormde schijven en een machine die elke akkerbouwer wel in de schuur heeft staan: een klepelmaaier. In dit geval eentje van de Nederlandse fabrikant Van Wamel.

Hoe de test eruit zag? Lees het in de volledige versie van dit online magazine. Vraag uw toegang aan via beterebodem.nl en ontvang de volledige versie en ook de volgende uitgaven van GROND!

Deel deze pagina:

Gegevens per machine

Klik op de foto en vind alle gegevens over de machine

Drie messenrollen: Treffler TSW300


In de volledige versie van GROND! ook informatie over:

  • Een messenrol: Green Cutter GC600
  • Twee messenrollen: K. Wallner WTM300
  • De schijveneg: Väderstad Carrier CrossCutter
  • De klepelmaaier: Perfect KT300 met 3D-Flexbok

Vraag uw toegang aan via beterebodem.nl en ontvang de volledige versie en ook de volgende uitgaven van GROND!